Prijzen en bestsellers

Zes VBKU-boeken in de top tien bestverkochte boeken van 2022

Stichting CPNB maakt al sinds 1997 iedere januari de Top100 bestverkochte boeken van het afgelopen jaar bekend. In de top tien van 2022 staan maar liefst zes titels van VBK-uitgeverijen!

Voor het derde jaar op een rij is De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy (KokBoekenCentrum) met 120.000 exemplaren de bestverkochte VBKU-titel, op plaats drie in de lijst.

Met De Tijdmachine staan Rutger Vink en Thomas van Grinsven (Kosmos Uitgevers) op plek 4 in de lijst, wat daarmee het hoogstgeplaatste kinderboek is. Bij het Kind & Jeugdfonds van Kosmos verschenen ook deel 1 in de Rutger, Thomas en Paco-serie De magische halsband (plek 9) en het De Zoete Zusjes moppenboek van Hanneke de Zoete (plek 6).

Op plek 5 staat Overprikkeld brein van Charlotte Labee (Kosmos Uitgevers) en is hiermee het hoogst geplaatste, oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictieboek in de Top100. De top 10 wordt afgesloten met De gunst van Nicci French (Ambo|Anthos).

In de top 10 van de 100 meest uitgeleende boeken bij openbare bibliotheken staan drie VBKU-titels, allemaal delen van de Het leven van een loser-serie van Jeff Kinney (Uitgeverij de Fontein): deel 10 Ff offline, deel 12 Wegwezen, en deel 15 Kopje-onder.