Prijzen en bestsellers

Twee titels van VBK winnen de prijs van de Nederlandse Kinderjury 2023

Thomas van Grinsven en Rutger Vink hebben met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en PacoDe Tijdmachine met illustraties van Sabine van der Stadt (Kosmos) de Kinderjury 2023 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar won Kevin Hassing met Mus en Kapitein Kwaadbaard en De Amorfe met illustraties van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff).

Het is de tweede keer op rij dat de auteurs deze prijs in de wacht slepen, nadat zij vorig jaar ook al wonnen in dezelfde leeftijdscategorieën.

De prijs van de Nederlandse Kinderjury is een erkenning. Hij wordt toegekend door kinderen en is een belangrijk hoogtepunt in de Nederlandse boekenwereld. Bij de feestelijke uitreiking op woensdag 17 mei 2023 in de Centrale Bibliotheek Rotterdam waren 150 leerlingen van scholen in de omgeving aanwezig. Kinderen konden voor het eerst na de bekendmaking van de Top 3 nóg een keer stemmen op hun favoriete boek. Via de website van Kidsweek, onderdeel van DPG Media, keken klassen live mee. In totaal kwamen er dit jaar zo’n 50.000 stemmen binnen.

Over Thomas van Grinsven en Rutger Vink

Het 3D-omslag van De avonturen van Rutger, Thomas & Paco: De Tijdmachine met cartoon Rutger, Thomas en witte hond Paco op de voorkant.

Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hond Paco vormen met z’n drieën een liefdevol gezin. Op hun socialemediakanalen delen ze al jarenlang familievriendelijke content met leuke en originele challenges. Hun kinderboekenserie De avonturen van Rutger, Thomas en Paco wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Het eerste boek, De Magische Halsband, won vorig jaar de Kinderjury 2022 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. Het tweede deel, De Tijdmachine, is het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek van 2022 en is tevens het hoogst genoteerde kinderboek in de CPNB Top 100. Beide boeken staan sinds verschijning zo goed als onafgebroken op hoge posities in De Bestseller 60. Rutger, Thomas en Paco hebben gezamenlijk een miljoenenbereik op YouTube, Instagram en TikTok.