Uitgeverij

Simon & Schuster neemt Nederlandse uitgeverij Veen Bosch & Keuning over

Internationale ambities worden met partnership kracht bijgezet

New York / Amsterdam, maandag 6 mei 2024 – Simon & Schuster (S&S) en Veen Bosch & Keuning (VBK) maken vandaag een overeenkomst bekend. VBK, de grootste uitgever van Nederland, wordt onderdeel van het internationaal gerenommeerde S&S.

Het betreft alle uitgeverijen van VBK in Nederland en België, evenals zusterbedrijven Thinium en Bookchoice. VBK vindt in S&S een strategische partner om langgekoesterde internationale ambities, met behoud van autonomie, te realiseren. Er zijn geen details over de transactie bekendgemaakt.

De afgelopen jaren is VBK uitgegroeid tot de grootste boekenuitgeverij van Nederland, met een vooraanstaande collectie titels en een portfolio van veelgelezen, gerenommeerde Nederlandstalige en internationale schrijvers. S&S, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert, heeft ongeveer 1.700 medewerkers en geeft jaarlijks 1.300 titels uit in meer dan 200 landen.

Via het uitgebreide internationale netwerk van S&S, met uitgeverijen in onder andere de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië en India, krijgen schrijvers betere mogelijkheden om hun werk uit te geven buiten het Nederlandse taalgebied. VBK behoudt de zelfstandigheid: het bedrijf blijft autonoom opereren en beslissingsbevoegd om titels uit te geven. Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK, blijft eindverantwoordelijk en zal zich bij het managementteam van S&S voegen.

VBK vindt in S&S een gelijkgezinde partij op het vlak van innovatie. De schaal waarop S&S opereert, biedt aanzienlijke groeikansen voor VBK op het gebied van onder andere technologie, productie en distributie. De bedrijven hebben een gezamenlijke ambitie om het werk van Nederlandstalige auteurs wereldwijd naar onontgonnen marktsegmenten te brengen.

S&S neemt voor het eerst een niet-Engelstalige uitgeverij over en zet daarmee de ambitie voor een groter afzetbereik in belangrijke regio’s kracht bij. De samenwerking met VBK betekent voor S&S dat het betere toegang krijgt tot de Nederlandse en Europese markt. De bedrijven willen samenwerken aan betere verkoop, productie en distributie van titels in Europa en zullen meer titels van S&S lokaal uitgeven.

Geneviève Waldmann

“Wij willen onze schrijvers graag een groter en internationaal platform bieden. Door onderdeel te worden van S&S, kunnen wij deze ambitie en ons streven naar verdere digitalisering en innovatie uitbouwen. S&S en VBK zijn een perfecte match. Beide uitgeverijen, die geleid worden door ervaren uitgevers, bestaan ruim een eeuw en bedienen een breed portfolio aan schrijvers. Creativiteit en ondernemerschap zijn gedeelde kernwaarden, die ook tot uiting komen in de organisatiecultuur. Auteurs werken in kleine teams met betrokken redacteuren en medewerkers”, aldus Geneviève Waldmann, algemeen directeur van VBK.

Jonathan Karp, CEO van S&S, voegt hieraan toe: “In de gesprekken met VBK over een mogelijke samenwerking viel ons meteen op dat we als uitgevers dezelfde waarden hebben en er eenzelfde manier van werken op nahouden. Wij hebben groot vertrouwen dat VBK, onder leiding van Geneviève, zal blijven floreren. Ons gezamenlijke doel is om, in een toenemend internationale uitgeefsector, het publiek voor onze auteurs en hun boeken uit te breiden. Wij zijn bijzonder enthousiast over de groeimogelijkheden van VBK. Het zal zijn onafhankelijkheid behouden en opereren als een autonome divisie binnen ons bedrijf. Ik kijk ernaar uit om alle VBK-collega’s te verwelkomen.”

Jonathan Karp

VBK, Thinium en Bookchoice blijven Nederlandse ondernemingen, gevestigd in Amsterdam, Utrecht, Weesp en Antwerpen. Alle medewerkers van de groep, de uitgeverijen en zusterbedrijven gaan mee in de overname. S&S is er sterk van overtuigd dat een uitgeverij de beste successen kan boeken wanneer er een cultuur van betrokkenheid en verantwoordelijkheid onder medewerkers bestaat. Alle collega’s van VBK wordt de mogelijkheid geboden om toe te treden tot het broad based ownership-programma van S&S, waarmee zij in de successen van het bedrijf zullen delen.

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder een beoordeling door mededingingsautoriteiten.

Over Simon & Schuster
Simon & Schuster werd in 1924 opgericht door Richard L. Simon en M. Lincoln Schuster. Dit jaar viert de uitgeverij, een van de wereldwijde Big Five, haar honderdjarig bestaan. S&S wordt geleid door Jonathan Karp – President en CEO – en heeft tal van bekende uitgeverijen in haar portfolio, waaronder Simon & Schuster, Scribner, Atria Books, Avid Reader Press, Gallery Books, Pocket Books, Simon Element en Simon & Schuster Books for Young Readers. De uitgeverij is gespecialiseerd in literaire en commerciële fictie, non-fictie en kinderboeken en bereikt een wereldwijd lezerspubliek met fysieke en digitale (zowel e-books als audio) titels. S&S heeft 1.700 medewerkers en publiceert jaarlijks 1.300 nieuwe titels in meer dan 200 landen. S&S mag onder andere Colleen Hoover, Stephen King, Jesmyn Ward en Bob Woodward tot zijn portfolio rekenen, alsook Walter Isaacson, Doris Kearns Goodwin, Tony Robbins, Annie Proulx, Fredrik Backman, Bob Mortimer, Judy Blume, Ruth Ware, Hillary Rodham Clinton, Anthony Doerr, Hannah Grace en Nicci French.

Over VBK
Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep maakt met Bookchoice en Thinium deel uit van Shared Stories Group. VBK is de grootste uitgeverij van Nederland en kent een diversiteit aan imprints: Alfabet, Ambo|Anthos, AnkhHermes, Atlas Contact, De Fontein, Houtekiet, KokBoekencentrum, Kosmos, Mozaïek, Luitingh-Sijthoff, Omniboek, Ten Have, Van Dale, Zomer & Keuning en Zwartjes & Labovic. Sommige uitgeverijen hebben een geschiedenis die meer dan 150 jaar teruggaat. Het bedrijf wordt geleid door uitgever Geneviève Waldmann als algemeen directeur van de groep. VBK heeft 280 medewerkers in dienst en geeft jaarlijks 1500 titels uit in Nederland en België. VBK mag auteurs als Geert Mak, Lucas Rijneveld, Murat Isik, Herman Koch, Sacha Bronwasser, Haruki Murakami, Dan Brown, Anya Niewierra, Charlie Mackesy, Jamie Oliver, Jeff Kinney, Nicci French, Charlotte Labee, Jan Brokken, Mel Wallis de Vries, Adriaan van Dis, Jozua Douglas, Nelleke Noordervliet, Kevin Hassing, Elke Wiss, Mathijs Deen, Coen Verbraak, De Zoete Zusjes, Baantjer, Mensje van Keulen, Jo Claes en Marc de Bel tot zijn portfolio rekenen.

Perscontacten:
Voor VBK
Clemens Sassen, HSC, M: +31 (0)6 46 11 11 89, E: clemens@hscomms.nl.
Voor S&S
– Adam Rothberg, SVP Corporate Communications, M: +1-917-270-1717, E: adam.rothberg@simonandschuster.com
– Frank Jansen, FGS Global, M: +31 (0) 62 15 42 369, E: frank.jansen@fgsglobal.com