Prijzen en bestsellers

Daan Heerma van Voss wint de BNG Bank Literatuurprijs 2023

Daan Heerma van Voss is de winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2023. Met zijn roman Geen vaarwel vandaag won hij zowel de jury- als de lezersprijs.

Uit het juryrapport:

‘Geen vaarwel vandaag, een familieroman met sterke cultuuranalytische eigenschappen, is gegoten in ronduit indrukwekkend proza, waarin Heerma van Voss tot in detail laat zien hoe groot de kloof is tussen de uit allerlei details bestaande levens van de millennials en het daadwerkelijk ondergaan van rouw. Is zoiets groots als het overlijden van een ouder op afstand te houden? Kun je je blijven verstoppen? Het knappe is dat hij zulke vragen toegewijd behandelt, maar daarbij nooit over-dramatisch wordt. Hij is zijn personages nooit uit het oog verloren en heeft daarmee een roman afgeleverd die je van begin tot eind in de greep houdt.’ 

Voor het volledige juryrapport klik hier.

De prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Theo van Eldik en een bedrag van 15.000 euro en werd op op 11 januari 2024 in de Amstelkerk in Amsterdam door juryvoorzitter Pieter Jeroense – bestuurslid van het BNG Cultuurfonds – bekend gemaakt.In de jury zaten verder Dieuwertje Mertens – criticus en schrijver, Sebastiaan Kort – criticus en Esther Op de Beek – universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden.De Lezersjury, bestaande uit mensen die bij BNG Bank werken, kozen uit de drie genomineerden ook Geen vaarwel vandaag als winnaar. Heerma van Voss mag een maand naar keuze verblijven in het Roland Holsthuis te Bergen.

In Geen vaarwel vandaag zet Oskar van Bohemens plotselinge overlijden de levens van zijn drie kinderen en zijn ex-vrouw op z’n kop. Ze moeten afscheid nemen van hun vader, maar gaandeweg komen ze erachter dat ze misschien wel voor het eerst met hem kennismaken. Het is een grootse familieroman over afzwaaien en verwelkomen, over een gezin dat aan de vooravond staat van ingrijpende beslissingen die veel te lang uit de weg zijn gegaan.

Thomas de Veen gaf de roman 4 ballen in NRC en schreef over de personages: ‘Ik heb een tijdje met ze meegeleefd en nu mis ik ze. Dankzij die intieme ervaring is Geen vaarwel vandaag een van de warmste boeken die ik dit jaar las.’ In Het Parool noemt Dries Muus het boek een ‘rijke roman vol overtuigende personages en complexe antwoorden. In alle typeringen, ook de spotzieke en venijnige, klinkt liefde door’. HP/De Tijd  positief, en noemde het een ‘ijzersterke roman’ met ‘sprankelende dialogen en gevoel voor de complexe psychologie van zijn levensechte personages’. VRT Radio 1 beschreef het boek in een interview met de auteur als ‘De grote Nederlandse roman’. Eerder verschenen bij Atlas Contact de non-fictieboeken De bange mens (2021), over de vraag wat angst is, en Coronakronieken (2020), een essayistisch verslag van de eerste weken van de coronacrisis.