Prijzen en bestsellers

Daan Heerma van Voss genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2023

Geen vaarwel vandaag van Daan Heerma van Voss is een van de drie genomineerden voor de BNG Bank Literatuurprijs 2023. 

In Geen vaarwel vandaag zet Oskar van Bohemens plotselinge overlijden de levens van zijn drie kinderen en zijn ex-vrouw op z’n kop. Ze moeten afscheid nemen van hun vader, maar gaandeweg komen ze erachter dat ze misschien wel voor het eerst met hem kennismaken. Het is een grootse familieroman over afzwaaien en verwelkomen, over een gezin dat aan de vooravond staat van ingrijpende beslissingen die veel te lang uit de weg zijn gegaan.

De media reageerden lovend op Heerma van Voss’ zevende roman. In Het Parool noemt Dries Muus het boek een ‘rijke roman vol overtuigende personages en complexe antwoorden. In alle typeringen, ook de spotzieke en venijnige, klinkt liefde door’. Ook HP/De Tijd is positief, en noemt het boek een ‘ijzersterke roman’, met ‘sprankelende dialogen en gevoel voor de complexe psychologie van zijn levensechte personages’. VRT Radio 1 beschreef het boek in een interview met de auteur als ‘De grote Nederlandse roman’. Eerder verschenen bij Atlas Contact de non-fictieboeken De bange mens (2021), over de vraag wat angst is, en Coronakronieken (2020), een essayistisch verslag van de eerste weken van de coronacrisis. Daan Heerma van Voss

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn. De andere genomineerden van dit jaar zijn: Emy Koopman met Kindertrein uit Boedapest (Ambo|Anthos) en Vincent van Meenen met OxBlixa (Das Mag).

De prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Theo van Eldik en een bedrag van 15.000 euro en wordt bekend uitgereikt op 11 januari  in de Amstelkerk in Amsterdam.

De jury wordt gevormd door Juryvoorzitter Pieter Jeroense – bestuurslid BNG Cultuurfonds, Dieuwertje Mertens – criticus en schrijver, Sebastiaan Kort – criticus en Esther Op de Beek – universitair docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit LeidenDe Lezersjury, bestaande uit mensen die bij BNG Bank werken, kiest uit de drie genomineerden ook een winnaar. Deze winnaar mag een maand naar keuze verblijven in het Roland Holsthuis te Bergen.