Nieuwsberichten 16 juni. 2017

Van Dale Woord van het Jaar 2013 bekend

Van Dale heeft vanmorgen het Woord van het Jaar 2013 bekendgemaakt. wwordvanhetjaarVan 26 november t/m 16 december kon gestemd worden op de tien genomineerde woorden voor het Van Dale Woord van het Jaar 2013. Ook kon gestemd worden op de publieksnominaties in vijf categorieën.

Veel reacties

Op internetsites, weblogs, Twitter, Facebook en in radio- en tv-programma’s werd de afgelopen weken vaak en veel gediscussieerd over de genomineerde woorden en werden er oproepen tot stemmen geplaatst. 22.000 mensen lieten hun stem achter en bepaalden daarmee welke nieuwe woorden met de eer gaan strijken.

En de winnaar is…

In dit filmpje maakt Ton den Boon het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2013 bekend:

vdl

Met 32 procent van de stemmen is selfie winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2013.

De top drie van 2013:

1. selfie
2. socialbesitas
3. sletvrees

Definitie van selfie: fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite

In België komt selfie vandaag ook als winnaar uit de bus als het Woord van het Jaar 2013. Eerder al werd selfie door de Britse Oxford University Press gekozen tot Engels woord van het jaar.

Publieksnominaties

In de vijf categorieën met door het publiek ingezonden woorden is de eindstrijd beslist en mogen de onderstaande nummers 1 zich winnaar noemen in de betreffende categorie:

Jongerentaal Lifestyle Sport/amusement
1. twerken 1. scheefwerken 1. koningslied
2. phubben 2. wraakporno 2. hooliganheffing
3. gameboyrug 3. christenhipster 3. serieverslaving

 

Economie Politiek
1. bitcoinmiljonair 1. participatiesamenleving
2. scharrelvrouw 2. asodiplomaat
3. cookiemuur 3. potvisprotocolDe definities van alle winnende nieuwe woorden staan op www.woordvanhetjaar.nl.

De Van Dale Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden project X-feest (2012), tuigdorp (2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Van Dale organiseert in België een gelijksoortige verkiezing.

Van Dale Uitgevers is te volgen op Twitter en Facebook.