Nieuwsberichten 12 april. 2019

Theaterrechten Wees onzichtbaar naar Podium Mozaïek

Nadat eerder de filmrechten van de bestseller Wees onzichtbaar, de roman van Murat Isik, waren verkocht, heeft warme belangstelling voor de theaterrechten geleid tot het ondertekenen van een contract in het huis van producent Podium Mozaïek te Amsterdam.

Theaterrechten Wees onzichtbaar Murat Isik verkocht
Van links naar rechts: Dorien van Londen, Zafer Yurdakul, Murat Isik, Tanja Hendriks

Winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018 Murat Isik was net gereed met zijn activiteiten rondom de Boekenweek waarin veel aandacht was voor Wees onzichtbaar, maar ook voor zijn essay Mijn moeders strijd en debuut Verloren grond.

In aanwezigheid van de directeur van het Amsterdamse Podium Mozaïek, Zafer Yurdakul, Isiks agent Willem Bisseling, uitgever Laurens Ubbink en directeur Tanja Hendriks van Ambo|Anthos werden de handtekeningen gezet. De verkoop van de theaterrechten kwam tot stand door bemiddeling van Shared Stories’ Dorien van Londen.

Over de theaterbewerking

De theaterbewerking van Wees onzichtbaar gaat op vrijdag 14 februari 2020 in première in Podium Mozaïek en reist daarna door het land. De regie van de theaterbewerking is in handen van Șaban Ol. Ol is artistiek leider van Theater Rast en maakt voorstellingen die in hun vorm veelal gebaseerd zijn op improvisaties met de spelers. Eerder maakte hij o.a. al de succesvolle productie Bloedbroeders met acteur Ara Halici. Theater- en filmmaker Jan van den Berg neemt de dramaturgie voor zijn rekening. Van den Berg werkte o.a. in opdracht van de Rotterdamse Schouwburg en De Balie.

Zafer Yurdakul, Podium Mozaïek: ‘We gaan met al onze producties uit van een behoefte aan herkenbare/authentieke verhalen voor een nieuw publiek. We proberen de actuele thema’s in de gemeenschappen voelbaar en bespreekbaar te maken. Een theaterbewerking van Wees onzichtbaar past in het streven om deze thema’s te belichten vanuit een persoonlijk doorleefde ervaring en reflectie.’

Over het boek

Wees onzichtbaar is een ontroerende coming of age van een jongen die opgroeit in een onveilige wereld, tegen de achtergrond van een verloederende Bijlmer. Hoofdpersoon Metin is aanvankelijk een buitenstaander die door zijn omgeving wordt onderschat, ook door zijn docenten op school. Gaandeweg en gelijktijdig met zijn moeder vecht hij zich een weg naar een leven met een toekomst.

Het boek won in 2018 de prestigieuze Libris Literatuur Prijs en de Boekhandelsprijs. Dit jaar won Murat Isik De Inktaap. Daarnaast werd Wees onzichtbaar in 2017 uitgeroepen tot Beste Boek van het Jaar door de lezers van NRC Handelsblad en was het voor talloze andere prijzen genomineerd. Sinds het winnen van de Libris Literatuur Prijs 2018 staat Wees onzichtbaar vrijwel onafgebroken in de hoogste regionen van De Bestseller 60. Wees onzichtbaar ging inmiddels al meer dan 160.000 keer over de toonbank.

De pers over Wees onzichtbaar

  • ‘Het leest als een trein dankzij de onpretentieuze maar soepele pen van rasverteller Isik die het goudmijntje van zijn ongelukkige jeugd precies in de kern heeft aangeboord. Ik verwacht er nog heel veel meer van.’ – Trouw
  • ★★★★ ‘Boeiend en meeslepend. Een belangrijk boek.’ – NRC Handelsblad
  • ‘Schitterend van het begin tot het einde.’ – Het Parool
  • ‘Prestatie van formaat.’ – de Volkskrant
  • ‘Isik is een vertelbeest. Hij slaagt erin een beeld van de maatschappelijke verhoudingen in de Bijlmer in de jaren tachtig te geven. Dat levert geweldige scènes op waar veel om te lachen valt.’ – De Groene Amsterdammer, Kees ’t Hart