Nieuwsberichten 16 juni. 2017

Stefaan Werbrouck volgt Leo de Haes op als uitgever bij Houtekiet

In haar ruim dertigjarig bestaan (eerst onder de naam Hadewijch) heeft Uitgeverij Houtekiet mee het gezicht bepaald van het boekenlandschap in Vlaanderen in, fictie en non-fictie. Zowel Kristien Hemmerechts, Anne Provoost als de populaire Nederlandse tv-filosoof Bas Haring debuteerden er en ook de wereldbestseller De wereld van Sofie verscheen bij Houtekiet.

Houtekiet_logo_PMSNa een kort uitstapje met Linkeroever Uitgevers, wil Houtekiet meer dan ooit weer focussen op haar core business. Dat zijn hoogwaardige, toegankelijke én verkoopbare titels in een breed marktsegment: literatuur, misdaad, filosofie, politiek, geschiedenis, biografieën, sport, royalty, vulgariserende wetenschap, actuele maatschappelijke topics … Op al deze vlakken heeft Houtekiet vele successen geboekt.

Het is meer dan ooit de bedoeling om dit succes vast te houden en verder uit te bouwen. Nu uitgever Leo de Haes, na een loopbaan van ruim 22 jaar, met pensioen gaat, maken we graag en met trots zijn opvolger bekend. We hebben gekozen voor een jonge, dynamische dertiger en boekenman in hart en nieren: Stefaan Werbrouck. Hij is momenteel hoofdredacteur van Knack Focus, een weekblad dat hij – eerst als redacteur en daarna als hoofdredacteur – mee heeft opgebouwd tot een van de beste culturele magazines van Vlaanderen, zo niet het beste. Stefaan Werbrouck (°1975) krijgt als taak het profiel van de uitgeverij nog aan te scherpen, te verjongen en te vernieuwen. Hij zal Houtekiet klaarstomen voor minstens nog eens dertig jaar, want van één ding zijn we overtuigd: er blijft een mooie toekomst voor mooie boeken.

‘Ik ben vereerd dat ik in de voetsporen mag treden van Leo de Haes’, zegt Stefaan Werbrouck, ‘en de verantwoordelijkheid krijg over een van de mooiste fondsen uit de Vlaamse boekenwereld. Houtekiet heeft op vlak van non-fictie, romans en thrillers altijd een toonaangevende rol gespeeld, en het is mijn ambitie om de uitgeverij nog sterker te maken, met kwalitatief hoogstaande titels voor een zo breed mogelijk publiek. Boeken en literatuur zijn mijn eerste liefde en als historicus heb ik ook altijd een passie gehad voor actualiteit, filosofie en geschiedenis. Dus toen me de kans werd geboden om Houtekiet te gaan leiden, kon ik niet anders dan die grijpen.’

Leo de Haes zal ook na zijn pensioen als adviseur lopende projecten afwerken en auteurs blijven begeleiden, om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. In deze onrustige economische tijden is stabiliteit een absolute must, zeker ook voor auteurs. Wij zijn blij met deze aanpak en hebben er alle vertrouwen in dat met deze nieuwe uitgever Houtekiet de rots in de branding blijft die het altijd geweest is.