Nieuwsberichten 21 november. 2019

Rinkeldekink wint NS Publieksprijs 2019

Rinkeldekink van Martine Bijl (Atlas Contact) heeft de NS Publieksprijs 2019 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

Er werden dit jaar meer dan ­honderdduizend stemmen uitgebracht. Naast Rinkeldekink waren de volgende boeken genomineerd: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, Otmars zonen van Peter Buwalda, Pessimisme kun je leren van Lévi Weemoedt, Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse en Wees onzichtbaar van Murat Isik.

Rinkeldekink van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.