Nieuwsberichten 19 april. 2019

Pulitzerprijs voor fictie voor Richard Powers

Richard Powers heeft de Pulitzerprijs voor fictie 2018 ontvangen voor zijn roman Tot in de hemel (oorspronkelijke titel: The Overstory). De Pulitzerprijs voor fictie is een prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs die wordt uitgereikt voor een werk dat bij voorkeur gaat over het leven in Amerika, geschreven door een Amerikaanse auteur.

Richard Powers - Tot in de hemel

De jury noemt Tot in de hemel ‘Een ingenieus opgebouwde vertelling, zich vertakkend en uitwaaierend als het bladerdak van de bomen die de kern ervan vormen.’

Tot in de hemel is een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale roman over bomen en mensen. Dat deze roman van Richard Powers is bekroond met de Pulitzerprijs markeert een nieuw hoogtepunt in groeiende waardering voor romans met milieuthematiek.

Powers wordt al jaren gevierd vanwege zijn vermogen complexe wetenschappelijke kwesties in de context van fictie te onderzoeken. In 2006 ontving hij de National Book Award voor De echomaker, een roman over neurologie. New York Times-bestseller Tot in de hemel werd tevens geshortlist voor de Man Booker Prize.