Nieuwsberichten 13 november. 2020

Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs 2020 met Zwarte schuur

Zwarte schuur van Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2020 gewonnen, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen fictie of non-fictie.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. 

De jury over het boek: “Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst”. Zwarte schuur is “een boek dat beschouwd mag worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman” en “een roman die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie.”

Zwarte schuur verscheen begin september 2019 en is het verhaal van schilder Maris Copoolse wiens leven door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. De roman stond eerder op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020 en werd genomineerd voor de Zeeuwse boekenprijs.

Deze week verschijnt van Oek de Jong Het glanzend zwart van mosselen, een bundeling autobiografische essays uit alle periodes van zijn schrijverschap. Voor deze monumentale uitgave nam Oek de Jong al zijn essays nogmaals onder handen. Hij voegde een aantal niet eerder gebundelde, cultuurkritische stukken toe en schreef een inleidend essay.