Nieuwsberichten 22 oktober. 2020

NS Publieksprijs 2020: nominatie voor Grote verwachtingen van Geert Mak

Grote verwachtingen van Geert Mak is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020. Vanaf nu kun je stemmen!

Stem hier op Grote verwachtingen van Geert Mak.

De winnaar van de NS Publieksprijs wordt op woensdag 18 november bekendgemaakt in het tv-programma M op NPO1. Tijdens de stemperiode is Geert Mak ook te gast bij Tijd voor Max op NPO1.

Grote verwachtingen, het vervolg op het immens succesvolle In Europa, dat vijftien jaar geleden verscheen, kwam uit in november 2019 en vertelt de geschiedenis van de eerste twintig jaar van deze eeuw. In september 2020 verscheen een geactualiseerde editie waarin Geert Mak de recente ontwikkelingen en gevolgen van de COVID19-crisis beschrijft.

Waar In Europa eindigde, in 1999, pakt Grote verwachtingen de draad op. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen. In 2020 kwam daar de coronacrisis bij, die de toch al wankele solidariteit extra op de proef stelde.

De vertaalrechten van Grote verwachtingen zijn inmiddels aan tien landen verkocht, waaronder Engeland, Duitsland, Noorwegen en Denemarken.

Geert Mak reageert verheugd op de nominatie. ‘Als journalist probeer ik de geschiedenis te beschrijven die we beleven, zeker in deze jaren. Op dit moment is er grote behoefte aan goede journalistiek, aan duiding, aan middelen om in de chaos weer lijnen uit te zetten en om mythe van leugen te onderscheiden. Fijn dat ik hieraan kan bijdragen met Grote verwachtingen.’