Nieuwsberichten 20 december. 2019

Nieuwe roman Herman Koch in aantocht: ‘Finse dagen’

Op 14 januari 2020 verschijnt de nieuwe roman van Herman Koch: Finse dagen. In deze roman keert Koch terug naar Finland en zijn jeugd in Oud-Zuid. Ter gelegenheid van het verschijnen van deze roman gaat Herman op tour langs maar liefst 24 locaties in heel Nederland.

Herman Koch Finse dagenOver Finse dagen

Op feestjes, tijdens etentjes, wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn ‘Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Finse dagen van Herman Koch is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Signeertour

Rond de verschijningsdatum signeert Herman Koch zijn boek in diverse boekhandels. Bekijk op de website van Ambo|Anthos uitgevers wanneer hij waar is.