Nieuwsberichten 4 mei. 2018

Het napalmmeisje bezoekt Nederland

Haar naam zegt je misschien niet veel, maar niemand vergeet de foto van het 9-jarig meisje dat wanhopig wegrent voor de vlammen van de napalmbommen tijdens de oorlog in Vietnam. Kim Phuc heet ze en ondanks de verschrikkelijke verwondingen bleef ze op wonderbaarlijke manier gespaard. Ze schreef het boek Het napalmmeisje (Boekencentrum Uitgevers) en van 16 t/m 22 mei bezoekt ze Nederland.

Op 17 mei is bij WAR Child de officiële presentatie van Kim Phucs aangrijpende boek Het napalmmeisje. In dit boek vertelt ze over haar leven voor, tijdens en na de verschrikkelijke gebeurtenissen die haar troffen. Het is de eerste keer dat Kim in Nederland is.

De boekpresentatie bij War Child wordt muzikaal omlijst door de wereldberoemde harpiste Lavinia Meijer.

Tjipke Bergsma, directeur War Child: ‘Kim Phuc is na Anne Frank waarschijnlijk het bekendste oorlogskind uit onze geschiedenis. Ondanks de angst en het geweld waarin zij opgroeide als kind is Kim een evenwichtige en daadkrachtige vrouw geworden. Dat geeft veel hoop voor de ruim 250 miljoen kinderen die momenteel opgroeien in oorlog. Met haar boek geeft Kim hen een gezicht en een stem. Wij zijn daarom trots dat Kim en Boekencentrum Uitgevers voor War Child hebben gekozen om haar boek officieel te presenteren in Nederland.’

Over Kim Phuc

Begin jaren ’80 werd Kim Phuc ontdekt als het meisje op de foto en werd ze bekend als ‘het napalmmeisje’. Lange tijd werd zij door de Vietnamese overheid gebruikt voor hun communistische propaganda.

Uiteindelijk kreeg Kim toestemming om medicijnen te gaan studeren in Cuba. Op haar huwelijksreis naar Moskou maakte het vliegtuig een tussenlanding in Canada, waar ze samen met haar man politiek asiel aanvroeg. Daar zocht ze contact met de man die haar leven had gered, fotograaf Nick Ut.

Tegenwoordig woont Kim met haar man en twee zoons in Canada. Ze is actief in de Kim Phuc Foundation International, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor psychische en medische hulp aan kinderen in oorlogsgebieden.

Meet and greet Kim Phuc

Vrijdag 18 mei – 19.30 uur – Alblasserdam

Zaterdag 19 mei – 16.00 uur – Biddinghuizen

Zondag 20 mei – 09.30 uur – Zwolle

  • Vrije Evangelisatie – Rieteweg 12 – Zwolle
  • Meer info: vezwolle.nl

Dinsdag 22 mei – 19.00 uur – Ermelo