Nieuwsberichten 5 maart. 2021

Jeroen Brouwers en Marieke Lucas Rijneveld op shortlist Libris Literatuur Prijs 2021

Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers en Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld (beide uitgegeven bij Atlas Contact) zijn twee van de zes genomineerden voor de Libris Literatuur prijs 2021, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Uit het juryrapport over Cliënt E. Busken: ‘Brouwers zuigt je mee in dit verslavende taalcircus, een ware krachttoer, hilarisch en ontluisterend tegelijk. Cliënt E. Busken bewijst dat zelfs ogenschijnlijk maar voort wauwelen kan vlammen, zinderen en tergen. Deze unieke verkenning van wat een onbetrouwbare (of op zijn minst niet geheel te vertrouwen en te volgen, maar o zo dwingende) verteller vermag, vormt een schitterende toevoeging aan Brouwers’ rijke oeuvre.’

Uit het juryrapport over Mijn lieve gunsteling: ‘Deze virtuoze monoloog zonder adempauze is meedogenloos en overrompelend, vol en toch helder, betoverend en afschuwwekkend. Vanaf de eerste zin vraag je je af in welke wervelstorm je bent beland, en raak je compleet overrompeld. Rijnevelds taal is prachtig, het ritme stuwend, de vergelijkingen rijk.’

De jury – bestaande uit Lilianne Ploumen (voorzitter), Judith Eiselin, Johan Fretz, Maarten Moll en Yves T’ Sjoen – maakt op maandag 10 mei in het Amstelhotel (onder voorbehoud) de winnaar bekend.

Jeroen Brouwers (1940) schreef in meer dan een halve eeuw een imposant oeuvre bijeen dat romans, verhalen, essays, brieven en polemieken omvat. Zijn werk werd bekroond met vele prijzen waaronder de Multatuliprijs, de F. Bordewijk Prijs, de Constantijn Huygens-prijs, de Gouden Uil, de AKO literatuurprijs, de Prijs der Nederlandse Letteren en de ECI Literatuurprijs. In 2018 werd aan Brouwers door de Radboud Universiteit Nijmegen een eredoctoraat toegekend. Gijs Scholten van Aschat bewerkte Cliënt E. Busken tot een toneelmonoloog die hij vanaf april gaat spelen.

Marieke Lucas Rijneveld (1991) debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Voor haar tweede dichtbundel Fantoommerrie won ze de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020 en stond ze op de shortlist van de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020. Haar debuutroman De avond is ongemak stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019 en werd bekroond met de ANV Debutantenprijs. de Engelse vertaling, The Discomfort of Evening, werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020. In november 2020 verscheen haar tweede roman Mijn lieve gunsteling.