Nieuwsberichten 16 juni. 2017

Hilly Delfsma (Callenbach) wint prijs voor beste christelijke jeugdboek

Tijdens een feestelijke bekendmaking vrijdagavond op Urk won Hilly Delfsma (Callenbach/Kok) ‘Het Hoogste Woord’, de prijs voor het beste christelijke jeugdboek van het jaar. Haar boek Josephine is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een kindsoldaat.

hilly-delfsma-josephineHilly Delfsma woonde jarenlang in Kenya, en kwam per toeval in aanraking met een jongen die als kindsoldaat was geronseld. Hij vertelde haar dat zijn verhaal bij zoveel mogelijk mensen terecht moest komen en Hilly beloofde hem dat te doen. Het duurde tien jaar voordat ze haar manuscript aan een uitgever durfde sturen; het onderwerp greep haar dusdanig aan dat ze het soms maandenlang weg moest leggen. Veel later kwam Hilly er achter dat de jongen die zij destijds sprak in Kenya nu een beroemde Britse rapper is: Emmanuel Jal. Met de publicatie van Josephine kon zij haar belofte aan Emmanuel inlossen.

De jury memoreerde in haar toespraak afgelopen vrijdag dat aanvankelijk twee andere genomineerde titels bovenaan stonden. ‘Maar steeds vaker kwam Hilly’s verhaal in onze besprekingen in beeld, en we kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat haar boek echt het aller-, allerbeste was. Alles klopt aan dit verhaal.’

De prijs is een van de activiteiten die de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB), vergelijkbaar met het CPNB, onderneemt. Vorig jaar won Callenbach de prijs ook, met De boot van Helga Warmels.