Geen categorie 29 mei. 2020

Het echte leven van Adeline Dieudonne Thriller van het Jaar (VN)

Van de honderden nieuwe thrillers in de nieuwe Detective en Thrillergids kregen er acht vijf sterren. Daaruit koos de jury de VN-Thriller van het Jaar 2020: Het echte leven van Adeline Dieudonné (Atlas Contact).

De jury over het boek: “Unanimiteit is bij ónze jury geen noodzaak, en soms gaat er flink wat gesteggel vooraf aan het kiezen van een winnaar. Daar was dit jaar geen sprake van: de complete jury was diep onder de indruk van het gezinsdrama dat de Walloonse Adeline Dieudonné in haar debuutroman laat voltrekken.

Verteller van Het echte leven is de tienjarige dochter, die de tirannie van haar gewelddadige vader en de onderdanigheid van haar ‘amoebe’-moeder met haar scherpe geest becommentarieert. Een toevlucht bieden haar natuurwetenschappelijke leergierigheid, het broeierige ontwaken van haar meisjeslijf en haar fantasieën over het redden van haar jongere broertje uit zijn emotionele verkilling. Het rauwe gezinsgeweld krijgt daardoor een magisch-realistische vertekening.

‘Fucking onbehaaglijk,’ verzuchtte een jurylid. ‘Dat je in zó weinig pagina’s iemand zó veel kippenvel kan bezorgen,’ stelde een ander, want met tweehonderd pagina’s is dit het dunste genomineerde boek. Een jurylid schoot bij het lezen regelmatig in de lach, wat voor spannende boeken best uitzonderlijk is.

Jawel, Het echte leven van Adelinde Dieudonné is VN’s Thriller van het Jaar.”

Lees meer over Het echte leven op de website van Atlas Contact.

Ook vijf sterren kregen onder andere Spion buiten dienst van John le Carré, Hartland 3 – De stad en het vuur van Walter Lucius en De laatste stem van Graham Moore, alledrie uitgegeven bij Luitingh-Sijthoff.