Nieuwsberichten 16 juni. 2017

G8 van de Filosofie komt naar Nederland

Filosofie Magazine, omroep Human en ontwikkelingsorganisatie Hivos slaan de handen ineen en organiseren in april 2014 een G8 van de Filosofie. Daan Roovers, hoofdredacteur FM: ‘Er zijn topconferenties van politici, klimaatwetenschapper en kernfysici, maar waarom niet van filosofen?’

Filosofen stellen fundamentele vragen op het gebied van politiek en maatschappij, economie, milieu en duurzaamheid, ethiek en geluk, de rol van onderwijs en het persoonlijke leven. Zonder deze vragen is het onmogelijk om tot een slim en doeltreffend beleid te komen. Alle reden dus voor een filosofentop.

Ontwikkelingshulp op eigen bodem

FM (Veen Media/VBK), Human en Hivos hebben 20 grote denkers geselecteerd en spannen zich in om de acht denkers met de meeste stemmen naar Nederland te halen. Denker des Vaderlands René Gude: ‘Ik noem het ontwikkelingshulp op eigen bodem. We vragen de acht grootste internationale denkers om Nederland op te vatten als een ontwikkelingsland en ideeën voor onze toekomst aan te dragen.’ In de komende twee maanden zet Gude zich in voor de campagne van dit unieke internationale project.

Crowdfunding

Deze top valt en staat bij crowdfunding. Afgelopen april is onder de noemer ‘investeer in filosofie, stem en bepaal mede welke denkers naar Nederland komen’ de aftrap gegeven voor de G8 van de Filosofie. Via www.investeerinfilosofie.nl hebben al 750 mensen op hun favoriete filosofen gestemd en een donatie van € 12,50 gedaan. Daarmee zijn ze tevens lid geworden van Human en steunen zij deze omroep in hun voortbestaan. Om de top door te laten gaan zijn 5.000 investeerders nodig. De komende twee maanden wordt daarom campagne gevoerd om van 15% tot 100% procent te komen.

Campagne

De campagne wordt afgetrapt met een interview met Roovers en Gude in het Filosofie Magazine van oktober. Daarnaast is er een radiospot, een promotiefilmpje en wordt via de sociale media aandacht gevraagd voor de G8 van de Filosofie. G8-redacteuren Tjebbe Venema en Lisa Doeland bloggen over hun belevenissen.

Meer informatie

Voor de actuele stand van de top 8, profielen van de denkers en meer informatie over het project, kijkt u op www.investeerinfilosofie.nl. Extra informatie over het project (met onder andere de advertentie, radiospot en promotievideo) vindt u ook op www.filosofie.nl/g8, klik op de link PERS.