Nieuwsberichten 8 oktober. 2021

‘De stap’ van Merel van Vroonhoven: geweldige media-aandacht

"Als een van de weinige vrouwen wist Merel van Vroonhoven (52) door te stoten naar de absolute top van de bestuurskamer. Tot het begon te knagen: ze wilde op individueel niveau van betekenis zijn. Nu staat ze voor de klas. Over die uitzonderlijke stap schreef ze een boek.”

Zo begint het interview van de Volkskrant met Merel van Vroonhoven.

Jarenlang bekleedde Merel van Vroonhoven directiefuncties bij Nationale-Nederlanden, ING, NS en de Autoriteit Financiële Markten. In 2012 werd ze gekozen tot Topvrouw van het Jaar.

In haar boek De stap (Ambo|Anthos) laat ze zien hoe ze als jonge vrouw de top van bestuurlijk Nederland bereikt, hoe ze steeds op weer een ‘hogere’ positie terechtkomt in een tijd waarin neoliberalisme de moraal bepaalt. Met tomeloze inzet en ambitie weet Merel haar onzekerheid te overwinnen. Wanneer de twijfel toeslaat, vechten bewijsdrang en idealen telkens om voorrang. Tot ze uiteindelijk op het hoogtepunt van haar carrière besluit het roer om te gooien en haar hart te volgen.

De media is lovend over De stap:

  • ‘Ze maakt een opvallende carrièrestap. Ze gooit het roer volledig om en wordt juf. Ik vind het echt een fantastisch verhaal. Ook een heel inspirerend en krachtig verhaal.’ – Ajouad El Miloudi, De Nieuwe Maan
  • ‘Het verhaal van een indrukwekkende carrièreswitch.’ – Nouveau
  • ‘Méér dan een bijzonder persoonlijk verhaal; het is een scharnierpunt in de geschiedenis.’ – de Volkskrant
  • ‘Een even persoonlijk als prettig en leerzaam boek geworden.’ – Den Haag Centraal