Nieuwsberichten 16 juni. 2017

‘De krijtjes staken!’ bekroond met Zilveren Griffel

De Griffeljury heeft gistermiddag op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam negen kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken van 2014. Een van deze Zilveren Griffels was voor De krijtjes staken!, een prentenboek van auteur Drew Daywalt en illustrator Oliver Jeffers, vertaald door Koos Meinderts.

Uit het juryrapport van de Griffeljury: ‘Een rijk en oorspronkelijk prentenboek; hilarisch, dramatisch, lief, boos en origineel tegelijk. Een ode aan de ouderwetse, handgeschreven brief bovendien. Al is het voor Teun niet zo leuk om het stapeltje jammerklachten te ontvangen, hij krijgt wel inzicht in het gevoelsleven van de kleuren die hij tot nu toe als levenloze eigendommen had beschouwd. Daarmee gaat De krijtjes staken! ook over inlevingsvermogen. En over individualiteit, hoogmoed, woede, de kracht van samenwerken en over vergeving. En natuurlijk ook eenvoudig over het leren herkennen van kleuren, het plezier van het scheppen en over creativiteit. Een pracht van een prentenboek, dat bovendien met veel gevoel en aandacht is vertaald door Koos Meinderts. Vanaf nu zal een krijtje nooit zomaar een krijtje zijn.’

De Penseeljury reikte naast de negen Zilveren Griffels twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit. In totaal werden door de beide jury’s ook tien eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend.

Twee weken voor de Kinderboekenweek, op woensdag 23 september, worden het Gouden Penseel en Gulden Palet uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 6 oktober, wordt bekendgemaakt of De krijtjes staken! bekroond wordt met een Gouden Griffel.