Nieuwsberichten 3 november. 2017

Carolijn Visser wint met Selma Libris Geschiedenis Prijs 2017

Carolijn Visser heeft zondag 29 oktober de Libris Geschiedenis Prijs ontvangen. Deze prijs voor het beste historische boek van 2017 kreeg ze voor haar boek 'Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao'.

Carolijn Visser - Selma
Lees meer over Selma op de website van Atlas Contact.

De jury onder leiding van Lilianne Ploumen, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, vond haar boek het beste van de vijf genomineerden. Ploumen overhandigde de prijs tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

In totaal dongen er 320 boeken mee naar de onderscheiding, waaruit vijf boeken werden genomineerd. Hieronder waren twee andere boeken van Uitgeverij Atlas Contact: Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme van Ewoud Kieft en Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa van Luc Panhuysen.

Volgens de jury is Vissers boek ‘meeslepend geschreven en spreekt zodoende een breed publiek aan. Dankzij Carolijn Visser komt de beangstigende geschiedenis van de Culturele Revolutie op onze eigen stoep te staan.’ De Libris Geschiedenis Prijs is voor de elfde keer uitgereikt. De prijs wordt uitgereikt aan Nederlandstalige boeken over een gedegen onderzocht historisch onderwerp die een algemeen publiek aanspreken. De jury had lof voor alle genomineerde titels. ‘Het is een uitstekend jaar voor het Nederlandse geschiedenisboek’, zei voorzitter Ploumen in OVT op NPO Radio 1.

De media over Selma:

  • ‘De dramatische geschiedenis van Selma Vos, een joodse Nederlandse die in Maoistisch China terechtkomt, heeft Visser minitieus en subtiel opgeschreven.’ **** – Jos Palm in NRC Handelsblad
  • ‘Het is een prachtig boek, dat door het personaal vertelperspectief leest als een historische roman.’ – Kleio
  • ‘Carolijn visser vertelt Selma’s verhaal op de sprankelende manier die we van haar gewend zijn. Ze blinkt uit in schetsen van het dagelijks leven.’ – Merel Blom in Opzij