Nieuwsberichten 16 juni. 2017

Atlas Contact koopt rechten ‘City on fire’

Uitgeverij Atlas Contact heeft de vertaalrechten gekocht van het veelbesproken debuut van Garth Risk Hallberg, City on Fire. Vorige maand legde de Amerikaanse uitgever Knopf een bedrag van zeven cijfers neer als voorschot. De Nederlandse vertaling verschijnt in 2015.

garthDe Amerikaan Hallberg (34) werkte zes jaar lang aan de ruim 900 pagina’s tellende roman, waarin via een breed uitwaaierende stoet van personages een meeslepend beeld geschetst wordt van het New York van de jaren zeventig. City on Fire is een groots opgezet verhaal dat leest als een spannende televisieserie.

New York, 1977

De gebeurtenissen in de roman draaien om één centraal raadsel: wat is er gaande achter de gesloten deuren van een kraakpand in de East Village – en wat heeft deze vraag te maken met de schietpartij in Central Park waarmee de roman opent? Het verhaal bereikt zijn hoogtepunt tijdens de ‘New York City blackout’ in de zomer van 1977, waarbij vrijwel de hele stad enkele dagen zonder stroom kwam te zitten.

Een eer

Jessica Nash (hoofdredacteur vertaalde fictie): ‘We waren met z’n achten op de uitgeverij een week lang ondergedompeld in de jaren zeventig in New York. Het was alsof we in de roman woonden: we gingen naar bed en stonden op met personages van wie we in de loop van het verhaal zijn gaan houden. Het is een prachtige, moedige, ambitieuze roman die het begin van een briljant oeuvre markeert. We vinden het een eer om dit te mogen uitgeven.’

Gigantisch voorschot

City on Fire werd vorige maand voor een bedrag van zeven cijfers verkocht aan de Amerikaanse uitgever Knopf – een uitzonderlijk hoog voorschot, zeker voor een debuut. Filmproducent Scott Rudin (o.a. No Country For Old Men en Extremely Loud & Incredibly Close) kocht de filmrechten nog vóór de veiling met de uitgever. De vertaalrechten zijn ondertussen ook verkocht aan onder andere Duitsland (S. Fischer Verlag), Groot-Brittannië (Jonathan Cape), Brazilië (Companhia das Letras), Italië (Arnoldo Mondadori), Spanje (Literatura Random House) en Israël (Modan).

Nederlandse uitgave

Het boek zal in 2015 wereldwijd verschijnen. De Nederlandse vertaling zal verzorgd worden door Harm Damsma en Niek Miedema, die eerder werk vertaalden van onder anderen David Mitchell en Michel Faber.