Nieuwsberichten 12 oktober. 2018

80 jaar oorlog: boek, televisieserie en tentoonstelling

Er zijn talloze verhalen te vertellen over de jarenlange opstand van de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, tegen de Spaanse koning Filips II. Verhalen over glansrijke overwinningen en tactische meesterzetten, maar ook over wapengekletter, vluchtelingen en terreur. Maar wat was de betekenis van die oorlog, en waarom is dit conflict zo belangrijk voor Nederland?

In het boek 80 Jaar Oorlog (Atlas Contact) beschrijft historicus Gijs van der Ham hoe verzet, opstand en burgeroorlog ervoor zorgden dat de bestaande Nederlanden in twee delen uiteenvielen. Het noorden, het huidige Nederland, werd onafhankelijk. Het zuiden, nu grofweg België, bleef onderdeel van het Spaanse rijk. Pas tachtig jaar en drie generaties later kon vrede worden gesloten.

Het boek bevat beschouwende essays van Judith Pollmann, Peter Vandermeersch en Stephanie Archangel en intermezzo’s van Marchien den Hertog. Deze zijn gebaseerd op verhalen uit de zevendelige televisieserie die de NTR over hetzelfde onderwerp uitzendt. De tentoonstelling in het Rijksmuseum begint op 12 oktober a.s.